Monday, 01 July 2019 20:00

Noć klavira!

 

Noć klavira!

NOVI SAD

Ponedeljak, 01. jul 2019. godine u 20:00č

Sinagoga, Jevrejska 11, 21000 Novi Sad

 

Aleksandra Świgust, Poljska

Adik Neuhaus, Izrael

Zoltán Fejérvári, Mađarska

 

Program:

 

Aleksandra-Świgust

Solo:
F. Chopin Prelude in C-sharp minor, Op. 45
F. Chopin Nocturne in C-sharp minor, Op. 27
F. Chopin Nocturne in D-flat major, Op. 27
F. Chopin Polonaise-Fantasy in A major, Op. 61           
J. Brahms Intermezzo in A major, Op. 118
F. Chopin Ballade in F major, Op. 38

Adik Neuhaus

Solo:
Chopin Polonaise Fantasie
Chopin Berceuse op.57
Chopin Barcarolle op.60
Chopin 3 Mazurkas op.59
Scriabin Sonata no.2, op. 19                

Zoltán Fejérvári 

Solo:
L. van Beethoven: Sonata op. 53
R. Schumann: Fantasy C Major 
 
 ___________________

 

ULAZNICE: https://musikka.com/store/artlink_festival_piano_night/

 

Aleksandra Świgust 

Pijanistkinja Aleksandra Švigut rođena je u Novom Saczu, Poljska. Od 2011. do 2013. godine studirala je kod prof. Piotra Palečnia na Univerzitetu za muziku Frederik Šopen u Varšavi. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Karol Šimanovski u Katovicama kod prof. Vojčeka Švitave i prof. Marije Švajger-Kuvakovske. Istovremeno je izučavala istorijska klavirska izvođenja u klasi Katažine Drogož na Muzičkoj akademiji u Katovicama, a 2014. diplomirala je čembalo u klasi Mavgoržate Sarbak na Državnoj muzičkoj školi Frederik Šopen u Varšavi. Studirala je i na Muzičkoj školi Guildhall u Londonu kod Djevida Dolana. Od 2016. godine doktorant je na Muzičkoj akademiji u Gdanjsku.
 
Učestvovala je na majstorskim kursevima koje su vodili eminentni muzičari, među kojima su bili Robert Levin, Marek Moš, Maciej Gžibovski, Malcolm Bilson i Kristin Šornšajm.
 
Umetnica je učestvovala na međunarodnim i nacionalnim pijanističkim takmičenjima; Najznačajnije nagrade koje je osvojila su 2. nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Etlingenu i 2. nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Nju Orleansu, kao i 2. nagrada i posebna nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju mladih muzičara u Enshedeu (Holandija). Švigust je primila posebnu nagradu za izvođenje komada poljskog kompozitora i posebnu nagradu Radio Gdanjska na 4. Međunarodnom baltičkom pijanističkom takmičenju, 2. nagradu na 47. Nacionalnom pijanističkom takmičenju Frederik Šopen i posebnu nagradu za solo izvođenje komada Roberta Šumana, 2. nagrada na 1. Međunarodnom Šopenovom takmičenju na starim instrumentima (Varšava, 2018. god.).
 
Interesovanja Švigutove obuhvataju istorijska izvođenja kao i muziku 20. veka i savremenu muziku. Pored baroknih, klasicističkih i romantičnih dela, njen repertoar uključuje kompozicije O. Mesijana, B. Bartoka, G. Krumba, G. Ligetija, A. Šunberga, H. M. Goreckoj i K. Stokhausena. Aktivna je i kao kamerni muzičar, sarađujući sa violončelistom Marčinom Zdunikom, sa kojim je snimila album Roberta Šumana koji je izdao Institut Frederik Šopen (2014. god.). Nastupa i u duu sa sestrom, violinistom Agnješkom Švigut. Aleksandra Švigust je održala koncerte sa Filharmonijom u Lođu, Orkestrom Opere i Filharmonije u Podlasju, Simfonijskim orkestrom Muzičkog univerziteta Frederik Šopen u Varšavi, Holandskom simfonijom, Liepajskom simfonijom, Kamornim orkestrom AUKSO i Orkestrom Betovenove akademije.
 
Aleksandra Švigut je bila stipendista Nacionalnog fonda za decu u Varšavi (2003-2010. god.). Dobila je višestruke stipendije od Ministarstva kulture i nacionalne baštine, kao i iz Malopoljske fondacije za stipendiranje „Sapere Auso“. Godine 2010. dobila je umetničku stipendiju Francišek Vibrančik; 2012. godine stipendiju Fondacije Juting u Njemačkoj.
 
Aleksandru Švigut predstavlja Udruženje Ludvig van Betoven.

Adi Nojhaus

Adi Nojhaus rođen je 1996. godine u Tel-Avivu u Izraelu. Studirao je klavir na Konzervatorijumu muzičke i plesne akademije u Jerusalimu, u klasi prof. Lee Agmon.
 
Kao potomak legendarnih pijanista i nastavnika Hajnriha i Stanislava Nojhausa, Adi je počeo rano muzičko obrazovanje u svojoj petoj godini, sa svojom majkom Irinom i ocem Hajnrihom.
 
Uprkos Adijevom bogatom porodičnom muzičkom nasleđu, njegovi roditelji su učinili sve kako ne bi uticali na njega i omogućili mu da raste kao individualna umetnička ličnost. Zbog toga je kao veoma mlad pos­lat na studije u Jerusalim. Pijanista Murrai Perahia, sa kojim je Adi imao sreće da svira nekoliko puta, imao je veliki uticaj na formiranje njegove muzičke ličnosti.
 
Adi Nojhaus je laureat nekoliko takmičenja: finalista na Međunarodnoj nagradi Vendome, Verbier (2014) i prva nagrada na takmičenju „Piano Forever“, Ashdodu (2013.), Takmičenju mladih umet­nika za glasove „Jerusalim“ (2012.) i Međunarodni takmičenje „Skrjabin“, Moskva (2010.). Adi je takođe stipendista za kulturu Amerike i Izraela, kao i dobitnik granta „Tzfunot Tarbut“ (2013.) i nagrade „Mushkin“ (2010.). Adi­jevo obrazovanje na JAMD-u su u potpunosti finansirali gospođa i gospo­din Sagia. Adi Nojhaus nastupa na značajnim mestima u Izraelu i inostr­anstvu, kao solista i kamerni muzičar. Nedavno je debitovao na „Louvre Auditoriumu“ u Parizu. Njegov azijski debi bio je u koncertnoj sali Aka­demije za scenske umetnosti Hong Konga. Pored toga, Adi je nastupao na koncertima Tbiliskog državnog konzervatorijuma i kao solista sa orkestrom „Cantus Firmus“ u Moskvi, Tbiliskim simfonijskim orkestrom, Gruzijskom nacionalnom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom „Ašdod“, Izraelskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Alikante i nekoliko puta sa Jerusalimskim simfonijskim orkestrom, uključujući i nastup sa maestrom Frederikom Časlinom. U inostranstvu, Adi Nojhaus nastupao je u Sjedin­jenim Američkim Državama u Providensu, Hjustonu, Majamiju i Čikagu. Učestvovao je na festivalu „Les Sommets du Classique“ u Crans-Montani, Švajcarska, Međunarodnom muzičkom festivalu u Telaviu (Gruzija), Festi­valu pijanista „Vladimir Nilson“ (SAD), na Akademiji Verbijeovog festivala u Švajcarskoj i Festivalu međunarodne muzike Festival u Peruđi, Italija.
 
Adi uživo svira u IBA emisijama iz muzičkog centra Eden-Tamir u Ein- Karemu, koncerte pod pokroviteljstvom Izraelskog festivala, nedeljne kon­certe serijala Brigham-Ioung Univerziteta, Auditorijum Springer u Muze­ju u Jerusalimu, dvorani Muzeja Tel Aviva , Haifa auditorijumu i dvorani „Henri Crown Simfonije“ u Jerusalimu.
 
Kao učesnik prestižnog majstorskog projekta „Majstor klavira“ Centra „Edvard Aldvel“ u Jerusalimu, Adi je učestvovao na majstorskim kursevi­ma sa svetskim priznatim umetnicima kao što su Murrai Perahia, Richard Goode, Iefim Bronfman, Maria Jao Pires, Alekander Tamir, Andras Schiff, Ilana Vered, Jerome Loventhal, Emmanuel Ak, Joseph Kalichstein i dr.
 
Adi trenutno studira kod velikog pedagoga Klaus Hellwiga na Univer­zitetu umetnosti u Berlinu.
 

Zoltán Fejérvári 

Pobednik Međunarodnog muzičkog takmičenja Montreala za klavir i dobitnik stipendije Borletti-Buitoni Trust, Zoltan Fejervari je održavao resitale širom Evrope i Sjedinjenih Država na prestižnim lokacijama poput Karnagijevog Veill hola u Njujorku, Kimel centra u Filadelfiji, Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Gastajga u Minhenu, Lingoto u Torinu, Palata muzike u Valenciji, Nacionalna biblioteka Buenos Airesa i List akademija u Budimpešti. Nastupao je kao solista sa Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Mađarskim nacionalnim orkestrom, Verbije festivalom i orkestrima „Concerto Budapest“, među kojima su bili dirigenti Ivan Fišer, Zoltan Kočiš, Ken-Išihiro Kabajaši i Gabor Takaš-Nađi.
 
Zoltan Fejervari je strastveni kamerni muzičar. Sarađivao je sa „Keller“ i „Kodály“ kvartetima i radio je sa muzičarima kao što su Gari Hofman, Džosef Lin, Kristofer Rihter, Andraš Keler, Radovan Vlatković, Ivan Monigeti, Frans Helmerson, Steven Iserlis. Učestvovao je u programu Kronbergove „Kamerna muzika povezuje svet“, „Otvorenoj kamernoj muzici“ u Praša kouvu (VB), u Listomaniji u Šatoruu, Pijanističkom festivalu Tiszadob i „Encuentro de Musica“ u Santanderu. Na poziv Micuka Ušide, učestvovao je na Marlboro muzičkom festivalu tokom leta 2014. do 2016. godine.  
 
 Zoltan Fejervari je snimio Listovu „Malédiction” sa Budimpeštanskom kamernom simfonijom koja je nagrađena sa „Grand prix du Disque“ 2013. godine [HCD 32801]. Njegov CD sa četiri Mocartove violinske sonate, sa violinistom Erno Kalajem, izdat je 2014. godine od strane Hungaroton-a [HCD 32740].  
 
Ugledni pijanista Andraš Šif izabrao je Zoltana Fejervarija za svoju seriju „Building Bridges“ koja je napravljena kako bi istakla mlade pijaniste neuobičajene perspektive. Pod ovim okriljem gospodin Fejervari  održava recitale u sezoni 2017-18 u Berlinu, Bohumu, Briselu, Cirihu i Itingenu, između ostalih gradova.
 
 Od 2014. godine, Zoltan Fejervari predaje na Odseku za kamernu muziku na Muzičkoj akademiji List u Budimpešti.
 

 

 

 ULAZNICE: https://musikka.com/store/artlink_festival_piano_night/

MESTO ODRŽAVANJA KONCERTA:

SINAGOGA, Jevrejska 11, 21000 Novi Sad 

 

 

DOBRODOŠLI!

Last modified on Monday, 01 July 2019 14:06